Published articles
|
Magasinet scandinavia Juli-Aug 2008
Hawaiiblomster er eksotiske og fascinerende planter.
Af Marc Vijverberg/Gurli Jakobsen
Er der noget mere sommerligt end smukke og farverige blomster? Denne måneds havespalte er dedikeret til “Tropernes rose”, de evigt populære og smukke Hibiscus. Tropisk Hibiscus (Hibiscus rosa-sinensis), også kendt som Hawaiiblomst, er eksotiske og fascinerende planter. Variationerne i Hibiscus-familien er utrolig og byder på et stort udvalg af farver, ofte med en kontrastfarve inderst i blomstertragten eller en anden farvenuance langs kanten af blomsterne. Blomsterne kan være både enkelt- eller dobbeltbladede. Med den rette pleje kan du nyde dine Hawaiiblomster i mange år - nogle påstår endda at have fejret sølvbryllup med deres blomster. Hibiscus som er plantet i haven kan vokse til store buske, eller man kan opstamme dem til små træer. De trives også fint i blomsterkrukker på altanen eller terrassen. Her på Costa Blanca er Hawaiiblomster ganske hårdføre (de er jo på hjemmebane i dette klima), men mange har sikkert oplevet problemer med diverse insektangreb, gule blade og at blomsterknopperne falder af. Her følger derfor nogle tips til, hvordan man bedst plejer sine Hibiscus.
Gødning Hibiscus sætter mange store og flotte blomster og bruger også meget energi på at vokse. For at kunne gøre dette bedst muligt behøver planterne tilstrækkelig gødning. Vælg et gødemiddel til at opløse i vand, som har et højt indhold af kalium og derudover også indeholder sporelementer, som er små mængder mineraler, som planterne også har behov for (se efter bl.a. jern og kobber). Undgå ”superblomstrings” typerne, som har et meget højt indhold af fosfor. Dette er ikke godt for Hibiscus, da for meget fosfor kan forhindre planterne i at optage de andre næringsstoffer, de behøver. Det er bedst at gøde Hibiscus lidt men ofte fremfor store og sjældne doser. Gød rigeligt i sommerperioden og mindre om vinteren.
Jord Hawaiiblomster foretrækker en lettere sur og sandet jord beriget med kompost eller andet organisk materiale. En god Hibiscus jord må aldrig være tung og klæg, men skal være let og porøs. Har man Hawaiiblomster i krukker, bør man en gang i året checke om de trænger til ompotning eller ihvertfald give dem ny topjord. God dræning er vigtig, da Hibiscus ikke trives med rødderne i vand.
Vanding Hibiscus bør hverken overvandes eller udtørres. Det bedste er, med jævne mellemrum, at vande dem rigeligt så jorden er godt gennemvædet, og derefter lade dem tørre delvist ud før næste vanding. Jorden bør ikke blive så tør, at bladene begynder at hænge.
Placering Hawaiiblomster behøver godt med lys, men i sommervarmen foretrækker de fleste typer en placering i delvis skygge og kun 2-4 timers direkte sol. Hvis dine planter mistrives og ser “trætte” ud (og det ikke skyldes insektangreb eller for lidt vand), så prøv at flytte dem til et mere skyggefuldt og køligt sted. Efter et stykke tid skulle du gerne se en markant forbedring. Også i den varmeste tid producerer planterne mange blomsterknopper, men ofte falder de fleste af, før de åbner sig. Dette er helt normalt og bør ikke give grund til bekymring. Når sommeren svinder og temperaturen falder, vil planterne igen blomstre flot.
Insekter Desværre er Hibiscus ret udsatte for insektangreb, så man bør checke ofte for skadedyr. Er der konstateret ”ubudne gæster”, så vand planterne grundigt før sprøjtning med insektmiddel - det afbøder chocket. For at få bugt med insekterne bør man sprøjte både over- og undersiden af bladene. Det er bedst at sprøjte planterne tidligt om morgenen eller sent om aftenen, når temperaturen er faldet. Sprøjt aldrig insektmiddel i fuld sol, da det vil brænde bladene. I stedet for at sprøjte med kemikalier, så prøv en af opskrifterne på hjemmelavet insektmiddel. De er nemme, billige og ufarlige og kan også bruges forebyggende. Som hjælp til at identificere insekter og sygdomme på dine planter, er her en nyttig webside med fotos http://www.bioplant.dk/Nyttedyrdk/ (Se under ”skadevoldere”).
Beskæring I vores varme middelhavsklima kan Hibiscus teoretisk beskæres hele året, men for at være sikker på at undgå kuldeskader på de nye skud, anbefaler jeg, at man undlader at gøre det i den koldeste tid. For at forme planterne og kontinuerligt fremme nye skud og blomstring, bør beskæringen foregå gradvis. Beskær først en tredjedel af de længste grene, vent fire-seks uger og tag så den næste tredjedel osv. Grensaksen skal naturligvis være ren og skarp. For korrekt beskæring så find et punkt ca. 1/3 nede af grenen indtil du finder et “øje”, som peger i den retning du ønsker grenen skal vokse. Op og udad er oftest bedre end indad og ned. Et ”øje” er samlingspunktet mellem blad og stamme. Der er et lille skud i denne forgrening, som aktiveres efter beskæring. Klip ca. ½-1 cm over det valgte “øje”.
Formering De fleste tropiske Hibiscus formeres ved stiklinger. Nogle varianter er enklere end andre at få til at slå rod. Brug af et stimulerende væksthormon hjælper som regel, og det er vigtigt at sørge for at jorden aldrig tørrer ud. Varm temperatur, høj luftfugtighed og tilstrækkeligt lys er vigtigt. Hibiscus elsker opmærksomhed, og mange vinterskadede planter bliver flotte igen, hvis de får lidt kærlig pleje. Din belønning er glade sunde planter med masser af flotte blomster du kan nyde år efter år. God sommer!
Insektsæbe Opløs 5ml (1 teske) flydende håndsæbe (Sæbe virker bedre end opvaskemiddel) i 1 liter vand. Sprøjt på planter med spindemider, lus, trips osv.
Hvidløgs insektmiddel Kom et helt hvidløg og 500ml vand i en blender. Blend indtil det er en jævn masse. Hæld væsken i en beholder med låg og lad det trække i 24 timer. Si væsken og tilsæt fire liter vand og et par dråber flydende sæbe (Så hænger det bedre ved). Sprøjtes på planterne for at dræbe eller afskrække insekter.
|